İlimizde bulunan Gıda işletmelerinin denetlenmesi, belgelendirilmesi ve ruhsatlandırılması aşamalarında birden fazla kurum görev yapmaktadır. Bu nedenle kurumlar arası koordinasyonun sağlanması ve bilgi alışverişi olması amacı ile Antakya Ticaret Borsası toplantı salonunda bilgi alışverişi toplantısı gerçekleştirildi.
Düzenlenen toplantıya; İl Müdür Yardımcımız Avni HATAY, Gıda ve Yem Şube Müdürü Yusuf YARDIMCI ve Şube personelleri, Hatay Büyükşehir Belediyesi Zabıta Amiri Mürsel KONUŞKAN, Defne Belediyesi Zabıta Müdürü Zeki GÜLEN, Antakya Belediyesi Vet. İşler. Müd. Şevki SERİN ile Belediye personelleri katılmıştır.
Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Müdür Yardımcımız Avni HATAY; "Gıda Güvenliğinin toplumun tüm bireylerine kadar tahsis edilmesinde kurumların işbirliği ve koordinasyonu önem arz etmektedir. Bilindiği üzere Gıda denetim iş ve işlemleri, 13/06/2010 tarih ve 27610 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 13.12.2010 tarihinde yürürlüğe giren 5996 sayılı "Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'na" verdiği yetki kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve taşra teşkilatı tarafından yürütülmektedir. Bu kapsamda, Hatay İlinin Büyükşehir olmasından sonra başta İl Müdürlüğümüz Gıda ve Yem Şubesi olmak üzere, 15 İlçe Müdürlüğü gıda denetim iş ve işlemlerinde yetkili olup toplam 61 Gıda Kontrolörü görev almaktadır. Zaman zaman denetimlerde birden fazla kurumun dahil olması bazı sıkıntıların gün yüzüne çıkmasına neden olmaktadır. Toplantımızın amacı da kurumlar arası koordinasyonun sağlanması ve bilgi alışverişi olması amacı ile gerçekleşmektedir. Umarım bu toplantı hepimiz için hayırlı ve uğurlu olur" dedi.
Yapılan bilgi ve fikir alışverişi sonunda şu konularda ortak kararlara varılmıştır:
- Büyükşehir ve merkez belediyelerce pazar yerlerinin gıda güvenliğine dönük alt yapısının iyileştirmesi,
- Belediye zabıtası ve yetkililerin Gayrısıhhi ve Sıhhi Ruhsatlandırmaya esas konularının denetlenmesi, gıda güvenliği ile ilgili hususların Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerince yürütülmesi,
- Suriyeli misafirler tarafından açılan gıda işletmelere ilgili kurumlar tarafından çalışma izninin verilmesi ve vergi numarası almalarının sağlanarak gıda güvenliği sistemine dahil edilmesi,
- Konu birkaç kurumun sorumluluk alanında bulunduğundan dolayı belirli zaman aralıklarında toplantılar yapılarak gelişimin ve değişimlerin izlenmesi.