T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Hatay’da Üzüm Hasadı Devam Ediyor

Yayın Tarihi : 18.08.2017

İlimizde 49 bin dekar alanda üretilen Pafı, Horoz Karası, Hatun Parmağı, Perlette, Sultani çekirdeksiz, Trakya İlkeren, Yalova İncisi ve Red Globe cinsi üzüm çeşitleri bölgemiz halkının önemli geçim kaynakları arasında bulunuyor.

İlimiz Antakya İlçesi Oğlakören Mahallesinde üzüm hasadı çalışmalarını yerinde inceleyen İl Müdürümüz Mehmet ANDİÇ yaptığı açıklamada; "Türkiye bağcılığının %2'si Hatay ilimizde,  İlimiz bağcılığının % 96 sı ise Hassa İlçesmizde yapılmaktadır. Bu yıl İlimizden yaklaşık olarak 90 bin ton civarında rekolte beklenmektedir. Üretilen üzümlerin %10'u pekmez % 90'ı sofralık olarak tüketilmektedir. İlimizin rakımı, iklimi ve toprak özellikleri bakımından üzüm yetiştiriciliğine uygun olması nedeniyle yüksek rekolte de üzüm yetiştirilmektedir. İlimizde yetiştirilen üzümler Rusya, Romanya ve az da olsa Arap ülkelerine ihraç edilmekte olup, ayrıca Türkiye'nin dört bir yanında iç pazarda değerlendirilmektedir." dedi.

Antakya İlçesi Oğlakören Mahallesindeki üreticilerimizden Hasan BİLGİL ise; "15 yıldır üzüm yetiştiriciliği yaptığını ve birçok sorunlarla karşılaştığını ve bu sorunları İl ve İlçe Tarım Müdürlüğünün teknik desteği sayesinde aştığını dile getirdi. Yetiştiricilikle ilgili bir diğer sorunun ise; Üretim aşamasında çiftçilerin ihtiyaç duyduğu makine ekipmanların Tarım Bakanlığı tarafından desteklenmesini talep ettiğini belirten üreticimiz, bu yıl havaların çok sıcak olmasından dolayı verim de bir miktar azalma olduğunu da belirtti."