T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Ekmek Üretim, Satış ve Dağıtım İşlerinde Çalışan Personellere Hijyen Eğitimi Verildi

Yayın Tarihi : 14.09.2017

Ekmek üretim, satış ve dağıtım işlerinde çalışan personele yönelik düzenlenen eğitimler, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu çerçevesinde yayımlanan Gıda Hijyeni Yönetmeliği ile Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği kapsamında verilmektedir. Söz konusu eğitimler ilgili kurum ve kuruluşlarla yapılan protokoller çerçevesinde yürütülmektedir.      

Bu kapsamda Bakanlığımız ile Türkiye Fırıncılar Federasyonu arasında 25.01.2012 tarihinde yapılan Protokol gereği 11.09.2017 tarihinde Hatay Esnaf ve Sanatkarlar Odası Toplantı Salonunda İl Müdürümüz Mehmet ANDİÇ ve Hatay Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Kadir TEKSÖZ' ün katılımı ile ekmek ve ekmek çeşitleri faaliyetlerine sahip işletme çalışanlarına İl Müdürlüğümüz Gıda Kontrol Görevlilerince hijyen eğitim toplantısı düzenlenmiştir. Eğitimin ardından yapılan sınavda başarılı olanlara 5 yıl geçerli 'Hijyen Eğitim Belgesi' verilmiştir.

İl Müdürümüz Mehmet ANDİÇ yaptığı açıklamada; Söz konusu sertifika 5 yıl geçerli olup süre sonunda hijyen eğitim toplantısı yinelenecektir. İl Müdürlüğümüzce yapılan denetimlerde bu eğitime katılmayan, Hijyen Eğitim Belgesi olmayan işletmelere 5996 sayılı Kanununa göre yasal işlem uygulanacaktır.         

Bu eğitimlerde katılımcılara, gıdalardaki zararlı maddeler, bulaşma ve bozulmalar, personel, iş yeri ve ekipman hijyeni, temizlik ve dezenfeksiyon, fırınlarda hijyen, sanitasyon, HACCP ve iyi hijyen uygulamaları, gıda infeksiyonu ve zehirlenmeleri, el yıkama, maske ve bone kullanımı, temizlik ve dezenfeksiyon maddelerinin kullanımı, ekmek israfının azaltılması konularında bilgiler verilmiştir. Üreticilerin personel ve gıda hijyeni hakkında bilgi ve becerilerinin artmasıyla,  tüketicilerin güvenilir gıdaya ulaşması sağlanacaktır dedi.