T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Hatay Zeytin Çalıştayı düzenlendi.

Yayın Tarihi : 24.10.2017

Altınözü Kaymakamlığımızca 21-22-23 Ekim 2017 tarihlerinde "Hatay Zeytin Festivali  düzenlendi. Festival kapsamında 23 Ekim 2017 tarihinde Hatay Zeytin Çalıştayı gerçekleştirildi.

Hatay Vali Yardımcımız, Sayın Aydın TETİKOĞLU, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Hasan KAYA, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Daire Başkanı Gökhan KIZILCI ,Prof.Dr. Canan KARATAY,UZZK Başkanı Ümmühan TİBET, Altınözü Kaymakamı Bülent UYGUR,Altınözü Belediye Başkanı Rıfat SARI,İl Müdürümüz Mehmet ANDİÇ, Zeytincilik Araştırma Enstitü Müdürü Sebahattin ABAY, DOĞAKA Genel Sekreteri  Onur YILDIZ  Çalıştayda birer konuşma yaptılar.

 İl Müdürümüz Mehmet ANDİÇ törende yaptığı konuşmasında;

"İlimiz tarım arazileri içerisinde %18 lik payla önemli bir alana sahip olan zeytinin üretiminin en yoğun yapıldığı ilçemiz Altınözü ilçesidir. 15 milyon civarında zeytin ağacının bulunduğu ilimiz, 135.900 tonluk üretimi ile Ülkemiz zeytin üretiminin %8'ini karşılamaktadır. Zeytin üretim alanlarımız 2002 yılında 389 bin dekar iken %33 lük artışla 518 bin dekar alana ulaşarak son 15 yılda ciddi şekilde artırılmıştır.

İlimizde zeytin sektörünün gelişmesi için Kurumumuz tarafından yetiştiricilik eğitimleri, bitki sağlığı sürveyleri, zeytinlik alanların kontrolü, alternatif üretim teknikleri, destekleme çalışmaları ve kırsal kalkınma hibe programları yürütülmektedir.

Yürüttüğümüz bu çalışmalarla ilimiz zeytincilik sektörünün gelişmesi, üreticilerin daha fazla kazanç elde etmesi, tarımsal sanayide kapasite artırılması ve sektör sorunlarının çözümüne katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Destekleme ve hibe programları ile zeytin üreticilerimize son 15 yılda 80 milyon TL kaynak desteği sağlanmıştır.

Bu çalışmalara ek olarak bakanlığımız tarafından desteklenen Organik Tarım Projesi ile 2013 yılından bu yana 8.760 da alanda organik zeytin yetiştiriciliği yapılmaktadır. Hedefimiz organik zeytin alanlarının %1,7den %5'e çıkarılmasıdır. Ayrıca İyi tarım uygulamaları yaygınlaştırılmakta olup, mevcut alanlarda  %0,4 (2.255 da) olan oranın 5 yıl içerisinde %30'a çıkarılması hedefine ulaşmak için çalışmalar yapılmaktadır.

Bugün yapılacak çalıştayda ilimiz ve ülkemiz zeytinciliği için önemli konular görüşülecek, sorunlar ve çözüm önerileri tartışılacak ve önemli bir rapor hazırlanacaktır. Bu raporun sektöre yön vereceğine inanıyorum.

Altınözü Kaymakamlığımızca düzenlenen Zeytin ve zeytinyağı festivali kapsamında yapılan bu çalıştayın, zeytin sektöründeki tüm paydaşlara yararlı olmasını diliyorum, ayrıca çalıştaya katılarak bilgilerini bizimle paylaşan değerli öğretim üyeleri, uzman ve sektör temsilcilerine, çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçen Üniversitemize, Zeytincilik Araştırma Enstitü Müdürlüğüne ve destek veren DOĞAKA ya ve tüm kurumlara teşekkür ederim." dedi.

Çalıştay da Modern Zeytin Yetiştiriciliği, Coğrafi İşaret, Markalaşma, Örgütleme ve Pazarlama, Sofralık Zeytin ,Zeytinyağı Üretim Teknolojisi ve Çevresel Etkileri konuları tartışıldı. Davetliler Çalıştay kapsamında katılan Prof.Dr. Canan KARATAY'a sorular sordular.