T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Akdeniz Meyve Sineği ve Mücadelesi Konulu Toplantı Yapıldı

Yayın Tarihi : 9.08.2018

Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğümüz, Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Samandağ İlçe Müdürlüğü işbirliği ile 07 Ağustos 2018 Salı günü Samandağ Kültür Merkezi toplantı salonun da "Akdeniz Meyve Sineği ve Mücadelesi" konulu toplantı düzenlendi.

Yapılan toplantıya Samandağ Kaymakamı Murat Kütük, Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, İl Müdürümüz Ergün Çolakoğlu, Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü teknik personelleri, İl Müdür Yardımcılarımız, Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Necdet Sin, Hatay Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Sever, İlçe Tarım Müdürlerimiz, teknik elemanlarımız ve bölgemiz üreticileri katıldı.

Samandağ Kaymakamı Murat Kütük yaptığı konuşmada, konu ile ilgili Tarım Bakanlığına çok büyük görevler düştüğünü, bu konuda üreticilere yol gösterici olunması gerektiğini ve zararlının verebileceği ekonomik kayıplara dikkati çekerek, kültürel önlem ve ilaçlama ile sorunu çözme çabasında olduklarını ifade etti.

İl Müdürümüz Ergün Çolakoğlu konuşmasında; İlimizde 247.000 dekar alanda narenciye üretimi yapıldığını ve 1.000.000 ton rekolte ile ilimizin Ülkemiz narenciye üretiminde önemli bir yere sahip olduğuna vurgu yaptı. Narenciye üretiminde ki verim kayıplarının önemli bir bölümünün Akdeniz Meyve Sineği zararlısından kaynaklandığını, bu yıl kış mevsimin ılık geçmesi nedeniyle zararlının popülasyonun yüksek seyrettiğini ve zararlının erken dönemlerde zarar yaptığı belirterek çiftçilere uyarılarda bulundu.  Zararlı ile yapılacak mücadelenin Kültürel Mücadele, Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele ve Kimyasal Mücadele yöntemlerinin bir bütün halinde uygulanması gerektiği konusunda üreticilere bilgi veren Çolakoğlu, Akdeniz Meyve Sineği konusunda İl Müdürlüğü olarak gerekli tedbirlerin zamanında alındığını bildirdi.

Akdeniz Meyve Sineği Mücadele Pilot Projesi kapsamında; 2015 yılında çiftçilere ücretsiz olarak 50 ton ziray adlı cezbecidi ile 20 ton Malathion etkili maddeli bitki koruma ürünü dağıtımın yapıldığını, 2016 yılında üreticilere biyoteknik mücadele yöntemini göstermek amacıyla 7.000 dekar alanda kullanılmak üzere 28.000 kitlesel yakalama tuzağı dağıtımın yapıldığını söyledi. Üreticiler tarafından gelen talepler ve görülen fayda üzerine 2017 yılında 38.400 tuzak dağıtımı yapıldığını ve 2018 yılında toplam 39.000 tuzak dağıtımı yapıldığını belirtti.

Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, Ağaçlar üzerinde veya yere dökülerek zarar gören meyveler ile hasat artığı meyvelerin bölgede Akdeniz Meyve Sineği için besin kaynağı oluşturduğunu dile getirerek bu hasat artıklarının toplanmasında konusunda ne yapılması gerekiyorsa Belediye olarak var gücümüzle çalışacağız dedi.

Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Necdet Sin ise, Akdeniz Meyve Sineğinin halen bahçelerde bulunan sert çekirdekli meyvelerde etkili olduğunu, bu zararın önümüzdeki turunçgil sezonu ürünlerine yansımaması için ciddi önlemler alındığını ifade etti. Bölgeden turunçgil ihracatının önemine dikkati çeken Necdet Sin, bölge ve Ülke ekonomisinin zarar görmemesi, çiftinin emeğinin ziyan olmaması için lokal yerine toplu mücadelenin büyük önem taşıdığını ifade etti.

Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Bitki Zararlıları Bölümü Başkanı Dr. Adalet Hazır'ın yaptığı sunumun ardından katılımcılardan gelen sorular yanıtlayarak toplantı sona erdi.